Lyssna på sidan Lyssna

Ombyggnationen av centrum är igång

Publicerad:

Det stora projektet som kallas Sävsjö centrum västra, SCV, och som handlar om att skapa säkra trafikmiljöer och delvis förnya centrala Sävsjö har startat.

Det stora projektet Sävsjö centrum västra smygstartade redan i våras med ombyggnation av ett par gång- och cykelöverfarter vid Ljungagatan och med Sommargatan utmed torgets västra sida. Nu börjar vi etapp 1, vilket innebär att Ljungagatan kommer att smalnas av. På så sätt kommer cyklister och gångtrafikanter att ta sig fram säkrare.

Projektet är indelat i två delar; cykelfrämjande åtgärder och attraktivitetshöjande åtgärder, det vill säga trafiksäkerhet och trivsel. Delarna kommer att utföras i sammanlagt 8 etapper mellan sommaren 2024 och hösten 2027.

I samband med att vi gör åtgärder kommer också Njudung Energi att flytta och till viss del byta ut ledningar för VA, el och fjärrvärme.

Vi är övertygande om att ett mer attraktivt centrum kommer att gynna alla, både verksamhetsutövare, boende och besökare. Tidvis kommer det att bli en stökig stadsmiljö, där vi då och då kommer att behöva stänga av gator och leda om trafik. Vi tackar för din förståelse för detta.

Hur vet jag vad som kommer att hända?

Vi vill ha en öppen dialog kring projektet. Det finns flera sätt för dig att ta del av arbetet, ställa frågor och lämna synpunkter.

Projektets egen webbsida på savsjo.se

Här ska vi försöka uppdatera så mycket som möjligt. Här hittar du också skisser, byggritningar och annat material. Du hittar sidan här.

Träffa oss på stan

Två fredagar, 23 och 30 augusti, kommer representanter från samhällsbyggnadsenheten att finnas på plats på Stora torget/Sommargatan för att svara på frågor om Sävsjö centrum västra. Vår ambition är att finnas ute på olika event under projektets gång.

Kontakta oss

Du är välkommen att höra av dig med frågor. Använd gärna kommunens synpunktshantering.

Du når oss också genom att mejla sambygg@savsjo.se Vi ringer gärna upp dig om du vill.

Frågor kring ledningsbyten ställer du till Njudung Energi 0383-76 38 00.

Nyheter och driftmeddelanden

Större händelser i projektet blir nyheter på savsjo.se, så håll koll där. När arbetet påverkar trafiken med exempelvis gatuavstängningar och omledningar av trafik hittar du den informationen under Drift- och information på startsidan på savsjo.se. Dessa meddelanden finns också på projektets egen webbsida.

Brev och utskick

Närmast berörda fastighetsägare och verksamheter i centrum, inklusive torghandlarna, har fått brev från oss. Handlare och besöksnäring träffar oss via Sävsjö Näringslivs frukostmöte. Under projektets gång kommer vi att planera in ytterligare kommunikationsinsatser.