Anpassad grundskola
Välkommen till Sävsjö kommuns anpassade grundskola årskurs 1-9. Skolan finns på Hägneskolan i Sävsjö och upptagningsområdet är hela Sävsjö kommun.
I vår anpassade grundskola går det 20 elever. Eleverna får sin utbildning här och de är indelade i sex klasser. Klasserna är små och personaltätheten är hög. Personalen har särskild kompetens, moderna lokaler och anpassad utrustning. Här arbetar personalen för att eleverna får lyckas i sin takt med fokus på lärande, delaktighet, självständighet och att eleverna ska nå så långt som möjligt. Eleverna samverkar med grundskolans klasser när det gynnar deras kunskapsmässiga eller sociala utveckling.
Att gå i anpassad grundskola är en rättighet. Den erbjuds till elever som inte bedöms nå grundskolans mål på grund av en intellektuell funktionsnedsättning, IF, eller en förvärvad hjärnskada. I anpassad grundskola får eleverna en utbildning som är individuellt anpassad och så långt det är möjligt motsvarar grundskolans utbildning.
En noggrann utredning görs innan ditt barn kan börja i anpassad grundskola. Detta för att bedöma om ditt barn hör till anpassad grundskolas målgrupp. Utredningen görs i samråd med dig som vårdnadshavare.
För att tillhöra målgruppen krävs att:
- ditt barn har en intellektuell funktionsnedsättning, IF, eller en betydande och bestående funktionsnedsättning på grund av hjärnskada.
- ditt barn inte bedöms kunna nå grundskolans kunskapskrav.
Det är speciallärare/specialpedagog, psykolog, läkare och kurator som utreder och bedömer om ditt barn har rätt att gå i anpassad grundskola. Därefter tar skolchef beslut.
Anpassad grundskola har en egen läroplan. Eleverna läser ämnen, (Ä) som i grundskolan, eller ämnesområden (ÄO). Eleverna som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i den anpassade grundskolans ämnen får i stället läsa ämnesområden. En elev kan också läsa en kombination av ämnen och ämnesområden. Skolans rektor kan även bestämma att en elev ska få läsa ett eller flera ämnen efter grundskolans kursplaner, om läraren bedömer att eleven klarar det.
Efter avslutad anpassad grundskola får eleverna intyg om den utbildning de har gått igenom. Om en elev eller elevens vårdnadshavare begär det, ska intyget kompletteras med ett allmänt studieomdöme.
Om en elev eller elevens vårdnadshavare begär det, ska betyg sättas i anpassade grundskolans ämnen.
Studieomdömet och betyget ska gälla elevens möjlighet att fortsätta studera i den anpassade gymnasieskolan.
En elev i anpassad grundskola kan vara integrerad i grundskolan. Det innebär att eleven får hela eller delar av undervisningen i en grundskoleklass, men att eleven undervisas och bedöms utifrån kursplaner anpassad grundskola.
Förskoleklassen är obligatorisk för alla barn från det år de fyller sex år och ingår i skolplikten. Anpassade grundskolan sträcker sig från årskurs 1 till årskurs 9. Det innebär att antingen går barnet kvar i förskolan ett år till eller börjar i grundskolans förskoleklass. Eleverna i anpassad grundskola har rätt till ett tionde så kallat frivilligt skolår, för att bredda och fördjupa sina kunskaper.
Se Fritidshem - Sävsjö kommun (savsjo.se) Länk till annan webbplats.
Elevassistenter från anpassad grundskola arbetar på fritidshemmet, tillsammans med grundskolans fritidspedagoger.
Efter vårterminens slut, det år ditt barn fyller 13 år, kan du som vårdnadshavare ansöka om korttidstillsyn som är en lagstadgad omsorg enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Se mer under rubriken "Korttillsyn för ungdomar".
- Rätten till fritidshem, Skolverket https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/fritidshem-och-oppen-fritidsverksamhet Länk till annan webbplats.
- Ansökan till fritidshemsplacering (blankett)
Korttidstillsyn, kortis, är till för den ungdom som tillhör LSS personkrets, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Insatsen är en fortsättning på skolans fritidsverksamhet. Den erbjuds från och med vårterminens slut det år ditt barn fyller 13 år och så länge som ditt barn går i skolan. Ditt barn får korttidstillsyn i anslutning till skoldagen och när det är lov när du som vårdnadshavare arbetar eller studerar.
- Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1993387-om-stod-och-service-till-vissa_sfs-1993-387/ Länk till annan webbplats.
- Blankett för ansökan till korttidstillsyn för skolungdomar från 13 år
Kontakt
Hägneskolan
Rönnbärsvägen 2
576 33 Sävsjö
0382-153 45
Skolsköterska
0382-153 49
Måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar
Skolkurator
0382-153 39
Måndagar, tisdagar och onsdagar
Skoladministratör
0382-155 67
Måndagar och onsdagar