Lyssna på sidan Lyssna

Biblioteket för barn och unga

Det finns många olika sätt att bege sig in i böckernas och berättelsernas värld. Hitta ditt sätt som passar ditt barn. Vi hjälper dig gärna. Här kan du se några tips.

 

Kreativ skaparvår

Ta chansen att utmana dig själv i både skrivande och skapande i vår! Varje månad kommer det att läggas upp ett nytt uppdrag. Det kan handla om att skriva en kort berättelse baserat på en bild, skriva en dikt utifrån ett särskilt ämne eller rita, teckna eller måla en bild utifrån en text.

Foto av penslar, färger, sax, pennor

Utmaning 1 (20 feburari - 20 mars)


Det var en gång...

Tycker du att början på en bok är viktig? Ibland säger man att början är det viktigaste i hela boken. Det kanske inte är helt sant, men början är i alla fall ett bra sätt att beskriva vilken sorts bok det kommer att vara. Kommer det vara en spännande, rolig eller kärleksfull bok?

Hur skriver man en början? En del författare brukar börja med att skriva om vilket väder det är. Några beskriver hur en person ser ut. En del börjar till och med med att avslöja slutet på boken!

Uppdraget den här månaden är att skriva första sidan i en egen berättelse. Berättelsen får handla om vad eller vem som helst och utspela sig var som helst. Du bestämmer helt själv vad det är för sorts berättelse. Hur mycket du vill skriva på din första sida bestämmer du själv, det kan vara några meningar eller en hel sida full med text.
Men tänk på att du vill få den som läser att bli nyfiken på hur berättelsen fortsätter, så avslöja inte för mycket.

När du är klar så mejlar du in ditt bidrag till samuel.sickeldal@savsjo.se eller lämnar in ditt bidrag på stadsbiblioteket, någon av filialerna i Vrigstad eller Stockaryd.

Är du lärare eller pedagog kan du skicka med internpost till Samuel – Sävsjö Bibliotek


(Tips på hur du bestämmer vad du ska skriva om)

Skriv om något som hänt dig själv.

Slå upp valfri sida i en annan bok och läs första meningen och fantisera kring den.

Skriv något som utspelar sig i samma värld som din favoritfilm, serie eller spel.

Tänk på en gammal saga, men gör om den.

Kom in och använd våra Story cube-tärningar för inspiration!

VÄLKOMMEN med ditt bidrag!

Alla barn behöver böcker men alla böcker passar inte alla barn. Istället för att läsa en bok finns till exempel ljudböcker. Därför finns Äppelhyllan. Leta efter böcker med det glada, röda äpplet på, så hittar du rätt.

Här finns:

  • talböcker
  • bok och talbok där du läser och lyssnar samtidigt
  • taktila böcker läser du med fingrarna
  • böcker med tecken, vänder sig till dig som kan höra men behöver tecken som stöd
  • böcker med teckenspråk
  • teckensång
  • tygböcker

Talböcker

För att lyssna på talböcker behöver du antingen ett läsprogram på datorn, en talbokspelare eller en mp3-spelare. Du kan även läsa via mobiltelefon/surfplatta. Läsprogrammet och appen Legimus finns att ladda ner gratis på Myndigheten för tillgängliga mediers hemsida.

Är det något ni saknar så kan vi beställa hem det från Myndigheten för tillgängliga mediers hemsida.

Du får en bok att läsa med ditt barn

Alla nyblivna föräldrar i kommunen får "De små barnens bok". I flera år har biblioteken i Sävsjö kommun i samarbete med barnavårdscentralen (BHV) delat ut ett presentkort på en bok. Välkommen in med presentkortet från BHV och hämta boken.

Böcker om barn

Biblioteket har också böcker om bland annat barn och dess utveckling.

Filmer och ljudböcker

Du kan också låna ljudböcker, e-böcker och treama film gratis. Det finns många ljudböcker och filmer som passar bra för barn. Varför inte låna hem en ljudbok till bilresan? Läs mer om vårt digitala utbud på sidan Låna hos oss.

Kontakt

Sävsjö stadsbibliotek

Östra Järnvägsgatan 16 A
576 31 Sävsjö
biblioteket@savsjo.se
0382-154 00

Puffar

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.