Detaljplaner
Inom tätorter och ibland även utanför dessa, krävs att kommunen upprättar detaljplaner. Detaljplaner beskriver vilka regler som gäller inom området för byggnation och markanvändning.
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som ger enskilda och myndigheter rätt att bygga i enlighet med detaljplanebestämmelser. Detaljplanens bestämmelser reglerar vad som ska vara park och gata, vilken mark som får bebyggas, hur höga husen får vara, hur stor del av fastigheten som får bebyggas med mera. En detaljplan ger ramarna för prövningen av framtida bygglovsärenden. Detaljplanen gäller tills den antingen upphävs, ändras eller ersätts av en ny detaljplan.
Mer information om detaljplanering och om processen att ta fram en detaljplan hittar du via länkarna som finns nederst på sidan.
Efter att detaljplanen fått laga kraft går den inte att överklaga och planen kan börja genomföras. När en detaljplan har fått laga kraft, kan du ta del av dessa här.
Det finns många detaljplaner som gäller för olika delar av kommunen. Du hittar samtliga gällande planer via kartan nedan. Zooma och panorera med musen och klicka på önskat grönmarkerat område för mer information. Scrolla i popup-rutan för mer information. För att öppna planhandlingarna, plankarta och planbeskrivning klicka på länkarna.
Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor.
Här hittar du de detaljplaner som kommunen jobbar med att ta fram.
Karta över pågående detaljplaner
I kartan nedan finns alla pågående planer redovisade, från förarbetet med att ta fram ett planförslag tills att detta antas och därefter vinner laga kraft. Zooma och panorera med musen till önskat planområde. För mer information klicka på området. Observera att planområdesgränserna endast är preliminära och kan komma att förändras under planprocessens gång.
Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor.
Möjlighet att lämna synpunkter
Alla detaljplaner har tillfällen då du kan ställa frågor och lämna synpunkter. Dessa syftar till att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och samtidigt ge alla berörda möjlighet till insyn och påverkan. När politikerna tagit beslut om samråd eller granskning skickar planhandläggaren planförslaget för yttrande till myndigheter, organisationer och berörda. Det görs också offentligt här på sidan. Normalt finns planförslaget utställt under en period på tre till fyra veckor.
-
Detaljplan för Verksamhetsmark vid Hagabanan, del av Gästgivargården 1:96 med flera, Vrigstad tätort Huvuddrag Planområdet är beläget utmed Stockarydsvägen i östra delen av Vrigstad. Planområdet befinner sig cirka 1,2 kilometer från centrala Vrigstad och omfattar ungefär 17 hektar. Fastigheter som ingår i planområdet är Gästgivaregården 1:96, 1:310, 1:232 och 1:197.Området har aktualiserat efter att Aleholmsgymnasiet i Sävsjö har etablerat ett riksidrottsgymnasium för motocross och enduro. Vid motorbanan har kommunen byggt en ny studielokal som också är en verkstadslokal för motocrosscyklar.Planuppdraget startade i syfte att möjliggöra förutsättningar till en nybyggnation av en studielokal i området. Under planprocessen har studielokalen/verkstadslokalen byggts och tagits i drift till läsåret 2023/2024. Det gav nya förutsättningar till detaljplanen och en möjlighet att ta ett helhetsperspektiv av planläggningen inom området. Det finns en efterfråga på industrimark i Vrigstad och det finns ingen planberedskap för ändamålet. Planområdet består av skog som förvaltas av kommunen och Vrigstads elljusspår finns delvis inom planområdet. Åkarevägen angränsar till Gästgivaregården 1:197, som utgör industrimark. Fastighetsägarna har under förarbetet till detaljplanen visat intresse för att utöka sin verksamhetsmark.
Syfte Syfte med detaljplanen är att möjliggöra för industri som tar hänsyn till områdets landskapskaraktär och den bebyggda miljön.
Planhandlingar KF beslutsprotokoll Pdf, 123.6 kB, öppnas i nytt fönster.KS beslutsprotokoll Pdf, 131.4 kB.Plankarta Pdf, 580.1 kB, öppnas i nytt fönster.Planbeskrivning Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.Granskningsutlåtande Pdf, 532.1 kB, öppnas i nytt fönster.Samrådsredogörelse Pdf, 331.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Planeringsunderlag Checklista betydande miljöpåverkan Pdf, 490.2 kB, öppnas i nytt fönster.Dagvattenutredning Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.Översiktlig miljöteknisk markunderökning vid JMC Timber anläggning på Åkarevägen i Vrigstad, Sävsjö kommun. Pdf, 13.7 MB, öppnas i nytt fönster.PM-Utvidgad provtagning på fastigheten Gästgivaregården 1:197, Åkarevägen i Vrigstad. Pdf, 905.8 kB, öppnas i nytt fönster.Miljöteknisk markundersökning, deponi Gästgivaregården 1:198, Vrigstad, Sävsjö kommun. Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.Översiktlig miljöteknisk markundersökning detaljplan motorbana, Vrigstad, Sävsjö kommun. Pdf, 6.3 MB, öppnas i nytt fönster.Arkeologisk rapport 2021:17 Jönköpings läns museum: Arkeologisk utredning steg 1 inför nytt område för lättare industriändamål, inom fastigheten Gästgivaregården 1:96, Vrigstad socken i Sävsjö kommun, Jönköpings län. Pdf, 15.1 MB, öppnas i nytt fönster.Resultat från arkeologisk utredning steg 1, inför nytt område för lättare industriändamål, del av fastigheten Gästgivaregården 1:96, Vrigstad socken, Sävsjö kommun. Länsstyrelsen i Jönköpings län 2021-06-24. Pdf, 141.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Vidare process Detaljplanen handläggs med utökat förfarande i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900). Utökat förfarande innebär att planförslaget kungörs för samråd. Efter samrådet upprättas en samrådsredogörelse och därefter ska planförslaget, efter eventuella ändringar, ställas ut för granskning. Kommunfullmäktige genomför sen ett antagandebeslut och förslaget vinner därefter laga kraft efter tre veckor om det inte överklagas.
Kontakt Upplysningar lämnas av samhällsplanerare, Emanuel Johansson.Du kan kontakta samhällsplanerare genom att ringa 0382-154 14.
-
Detaljplan för Rörvik 1:89 med flera (Pulverfabriken) Huvuddrag Planområdet ligger i centrala Rörvik och omfattar ungefär 4 500 kvadratmeter. Den 7 november 2023 beslutade Kommunstyrelsen att uppdra Utvecklingsavdelningen att påbörja en ny detaljplan för attraktiva bostäder i strandnära läge. Platsen har varit planlagd för småindustriändamål enligt byggnadsplan från 1958. Det har huserat ett möbelsnickeri på platsen från 1947 fram till 1990-talet. Senaste verksamheten har varit förpackning av tvättmedel och sedan 2015 när kommunens industribolag köpte fastigheterna, har industribyggnaden stått tom. Med det centrala läget och kommunens investering av en ny grundskola för F-9, finns det incitament att möjliggöra för attraktiva strandnära bostadstomter i Rörvik.
Syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål och i bottenvåningen även för centrumändamål. Omgivande kvartersstruktur består av såväl stora industribyggnader som fristående småhus. Styrande egenskaper i detaljplanen bygger på reglering av byggrätten gällande byggnadsvolym och placering för att bevara områdets strukturella karaktär.
Synpunkter Granskningstiden är från den 24 september 2024 till och med den 22 oktober 2024. Synpunkter skickas till Samhällsbyggnadsenheten, Odengatan 55, 576 80 Sävsjö, alternativt via mejl till sambygg@savsjo.se senaste den 22 oktober. Det är av vikt att synpunkter inkommer med namn, adress eller fastighetsbeteckning för återkoppling i kommande skeenden.
Planhandlingar Plankarta Pdf, 318.4 kB, öppnas i nytt fönster.Planbeskrivning Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Samrådsredogörelse Pdf, 227.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Planeringsunderlag Checklista undersökning om betydande miljöpåverkan 5 april 2024 Pdf, 559.7 kB, öppnas i nytt fönster.Översiktlig markundersökning, Ragn-Sells Miljökonsult AB 12 januari 2015 Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.Översiktlig miljöteknisk markundsökning, Vatten och Samhällsteknik AB 26 april 2024 Pdf, 2.9 MB, öppnas i nytt fönster. Bullerberäkning Pulverfabriken 2024-08-26 Pdf, 187.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Vidare process Detaljplanen handläggs med standardförfarande i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900). Standardförfarandet innebär att planförslaget sänds ut på samråd. Synpunkter som kommer in under samrådstiden ligger till grund för ett reviderat förslag. Det reviderade förslaget utgör granskningshandlingar vilka efter underrättelse sänds ut på granskning. Granskningsskedet är sista möjligheten för berörda att lämna synpunkter. Synpunkterna sammanställs i ett granskningsutlåtande. Sker sedan inga större förändringar i planhandlingarna prövas detaljplanen för antagande.
Kontakt Upplysningar lämnas av samhällsplanerare, Emanuel Johansson. Du kan kontakta samhällsplanerare genom att ringa 0382-154 14.
Planprocessen
En detaljplan tas fram i en demokratisk process som regleras i Plan- och bygglagen (PBL). Under processen utreds om den föreslagna användning av mark och vatten är lämplig. Planprocessen tar i normalfall minst ett år tills planen kan bli antagen.
Nedan beskrivs i enkelhet hur en detaljplan tas fram.
Steg 1: Detaljplaneuppdrag
Kommunstyrelsen ger Utvecklingsavdelningen i uppdrag att en detaljplan ska arbetas fram.
Steg 2: Undersökning av betydande miljöpåverkan
Planhandläggare gör en undersökning för att avgöra om förslaget har en betydande miljöpåverkan och är av betydande intresse för allmänheten. Bedömningen avgör även vilken typ av planförfarande som kommer tillämpas.
Standard eller utökat planförfarande
Standardförfarande används om förslaget till detaljplan inte är av betydande intresse för allmänheten eller av stor vikt eller har principiell betydelse och inte heller kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Förslaget ska också vara förenligt med översiktsplanen. När något av dessa kriterier inte uppfylls ska ett utökat förfarande tillämpas. Nedan beskrivs processen utifrån ett utökat förfarande.
Steg 3: Samråd och samrådsredogörelse
Samrådshandlingar tas fram och sänds till bland annat berörda fastighetsägare, hyresgäster, länsstyrelsen, kommunala myndigheter och sammanslutningar som har väsentligt intresse av förslaget. Annonsering sker i lokal dagstidning. Förslaget ställs ut i offentliga lokaler och finns tillgängliga på kommunens webbplats. I vissa fall anordnas informations- och samrådsmöte.
De synpunkter som framförts skriftligt sammanställs i en samrådsredogörelse. Granskningshandlingar tas fram med utgångspunkt från redogörelsen.
Steg 3: Granskning och granskningsutlåtande
Det nya förslaget ställs efter beslut i kommunstyrelsen ut igen för granskning. Annonsering sker i lokal dagstidning. Berörda fastighetsägare med flera underrättas per brev. Synpunkter som kommer in, redovisas i ett granskningsutlåtande som efter granskningstiden skickas till dem som framfört skriftliga anmärkningar och som inte blivit tillgodosedda. Antagandehandlingar tas fram i enlighet med utlåtandet.
Steg 4: Antagande
Planförslaget antas av kommunfullmäktige. Om ingen överklagar antagandebeslutet får detaljplanen laga kraft tre veckor från det att beslutet tillkännagivits på kommunens anslagstavla. Se aktuella tillkännagivanden på kommunens anslagstavla. Öppnas i nytt fönster.
Steg 5: Laga kraft
En kungörelse att planen fått laga kraft publiceras på kommunens anslagstavla. I och med det underrättas de som kan ha rätt till ersättning på grund av planens genomförande. Laga-kraftvunnen detaljplan annonseras i lokaltidningen.
Länkar för mer information om detaljplanering
Kommunal planering - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guide för detaljplaneprocessen-Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Planbesked - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Planering och byggande - Jönköping länsstyrelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.