Lyssna på sidan Lyssna

Områdesbestämmelser för Eksjöhovgård

EKSJÖHOVGÅRD 7:4 med flera, Sävsjö kommun

Syfte

Områdesbestämmelserna avser att säkerställa ett långsiktigt bevarande av kulturmiljön vid Eksjöhovgård med omnejd, i enlighet med översiktsplanens intentioner.

Huvuddrag

Planområdet befinner sig utanför Sävsjö tätort, på öster sida. Planförslaget beträffar riksintresset Eksjöhovgård med omgivande natur- och kulturlandskap. Totalt omfattas en yta på närmare 85 hektar, varav 16 utgörs av Eksjöhovgårdssjön.

Planuppdrag beviljades med anledning av kommunens avsikter att sälja, alternativt hyra ut Eksjöhovgård herrgård. Bebyggelsen behöver i sådant fall ett starkare skydd, för att motverka förvanskning till följd av opassande byggåtgärder. Områdesbestämmelserna omfattar ett större område, i syfte att behandla landskapet som en sammanhängande helhet, utöver de enstaka byggnaderna. I planhandlingarna samordnas kommunens målsättningar om att vidareutveckla det rörliga friluftslivet, samt stärka skyddet för jordbruksmark och värdefull natur.

Planförslaget är förenligt med översiktsplan 2024 och väntas inte medföra någon betydande miljöpåverkan.

Tidplan

Granskning pågår i fyra veckor, från 13 maj till och med 10 juni 2025.

Planhandlingar finns att tillgå på hemsidan, se länkarna i kolumnen till höger, eller klicka på motsvarande område på kartan. Fysiska kopior av planhandlingarna ställs ut i Tillväxthuset på Odengatan 55, och i biblioteket på Östra Järnvägsgatan 16 A, Sävsjö tätort.

Synpunkter

Under angiven tidsperiod för granskning, kan du yttra dig om planförslaget. Synpunkter lämnas skriftligt, antingen via e-post till sambygg@savsjo.se eller som brev till Samhällsbyggnadsenheten, Odengatan 55, 576 31 Sävsjö. Endast den som yttrar sig under granskningstiden och senast den 10 juni, har rätt att överklaga ett framtida antagandebeslut. Inkomna synpunkter kommer att sammanställas i ett granskningsutlåtande, som ska offentliggöras inför antagande av områdesbestämmelserna.

Synpunkter som skickades in under plansamråd, har sammanställts i en samrådsredogörelse. I dokumentet redovisas hur kommunen har valt att bemöta inkomna synpunkter, och vilka ändringar som har gjorts inför granskning.

Samhällsplanerare detaljplan

Malin Markkanen
0382-15418

Planprocessen

Ett planuppdrag påbörjas med ett politiskt beslut från kommunstyrelsen. Det kan ske genom att en privatperson eller näringsidkare ansöker om planbesked. Det kan vara utifrån Översiktsplanen som pekar ut områden för detaljplaneläggning.

Nu har planuppdraget fått en handläggare som börjar med upprätta ett utkast på planförslag och beställer utredningar/undersökning om det krävs.

Nu har kommunstyrelsen beslutat och godkänt planförslaget som ställs ut på samråd och nu kan synpunkter lämnas för berörda sakägare och allmänheten.

Nu är samrådet avslutat. Planhandläggaren sammanställer och ger förslag på bemötande av inkomna synpunkter som sammanställs i en samrådsredogörelse. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna och beslutar om ett reviderat planförslag, om synpunkterna medför förändringar av planförslaget.

5. Granskning

Nu kommer nästa tillfälle för sakägare och allmänhet att lämna synpunkter på planförslaget som kommunstyrelsen ställer ut igen.

Nu är granskningen avslutad. Planhandläggaren sammanställer synpunkter och ge förslag på bemötande. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna. Om större förändringar krävs behövs ett nytt granskningstillfälle. Godkänner kommunstyrelsen planförslaget och föreslår kommunfullmäktige att anta planen.

Kommunfullmäktige beslutar om att antingen anta eller inte anta nya planen.

När protokoll från kommunfullmäktige anslås på anslagstavlan meddela kommunen att detaljplanen är antagen. Nu har sakägare som lämna synpunkter möjlighet till att överklaga planen inom 3 veckor.

Om det inkommit något överklagande från sakägare som haft klagorätt eller om Länsstyrelsen inte tänker överpröva beslutet utifrån sitt tillsynsarbete. Nu börjar planen gälla och nästa steg kan påbörjas.