Skytte – en idrott som kräver fokus
Träning, träning och träning… och så ha lite kul också. Då kan man bli en OS-skytt, som Marcus Madsen och Victor Lindgren.
Efter OS i Paris gjordes en undersökning, där ett antal britter fick frågan om de trodde att de skulle kunna kvala in till OS 2028 om de började träna idag. Var fjärde britt trodde att detta var möjligt och den sporten där de trodde att de hade störst chans att lyckas var luftgevärsskytte.
Efter att ha pratat med OS-skyttarna Marcus Madsen och Victor Lindgren en stund förstår man att britterna kommer att bli besvikna. För att bli en riktigt bra skytt krävs - förutom talang - en stor vilja, tonvis med tålamod, massor av träningstimmar och bra förutsättningar i form av träningsmöjligheter och bra tränare. Att komma med i OS som luftgevärsskytt är ingen enkel match!
Bästa förutsättningarna i Sävsjö
Det är två skånepågar som hamnat i Sävsjö tack vare riksidrottsgymnasiet i skytte. Nu bor och jobbar bägge här, Victor på Orwak och Marcus som skytteinstruktör på Aleholm. Och så tränar de här förstås!
- Här finns bästa förutsättningarna att träna, säger de. Här samlas de bästa skyttarna i Sverige och det är en hög nivå och en bra träningsmiljö.
Sedan 2010 har majoriteten av alla landslagsskyttar kommit från riksidrottsgymnasiet skytte på Aleholm. En bra och utvecklande miljö för framgångsrika atleter!
Träning på detaljnivå
För att bli en riktigt bra skytt krävs mycket driv och att man prioriterar träning, även när man helst skulle vilja göra något annat. Victor avslöjar att han till och med missade sin systers bröllop för skyttetävling.
Dels tränar man på att stärka kroppen, men det handlar också om att bryta ner träningen i de minsta beståndsdelarna.
- Hur man andas, hur man står, hur man lyfter bössan, hur man håller fingret på avtryckaren, det ligger verkligen i detaljerna, berättar Marcus. Sen har vi nog också utvecklat en individuell stil som passar oss.
Och även om man är väl förberedd och har tränat massor blir man nervös förstås.
- Då gäller det att göra sin grej och försöka att inte känna press. Och att inte ge upp!
Vara seriös och ha roligt
Att ha tränare och andra runt sig som skapar en rolig träningsmiljö är viktigt.
- Det går att både vara seriös och ha roligt, säger Marcus. Gemenskapen, jargongen och att vi skojar med varandra gör ju att man trivs och kan prestera när det gäller.
Att det är roligt med skytte är det fler och fler som upptäcker och efter OS har sporten verkligen fått ett uppsving. Antalet ansökningar till RIG skytte har ökat och på ett nyligen genomfört skytteläger var också deltagarantalet högre än vad det brukar.
- Om du vill börja med en lite annorlunda sport, där du lär känna dig själv och får öva på att hålla fokus, då ska du testa skytte, säger killarna. Det är en individuell sport, men med stor gemenskap.
Hur var det på OS?
Det går ju inte att träffa de här killarna utan att fråga hur det var på OS. Och här är de överens om att det var en upplevelse. Inte bara tävlingsmomenten i sig, utan även allt runt omkring.
- Vi hade varit och turistat lite och gick från Eiffeltornet, berättar Victor, och då hörde vi jubel från arenan som låg där intill och fick väja för ett cykellopp mitt i stan. Det var atleter, tränare och funktionärer överallt och till och med skyltningen i tunnelbanan var anpassad efter OS. Det kändes som om hela världen var omställd till OS.
Toppresultat krävs
Blir det fler OS för Marcus och Victor då? Ja, det är målsättningen för båda killarna. Men det är många som har siktet inställt (!) på OS och för att få en kvotplats dit krävs toppresultat och att ha en plats bland de främsta i världsrankningen under en lång period.
- Ja, det är inte som i friidrott att du får en plats om du springer tillräckligt fort eller hoppar tillräckligt högt. I skytte behöver du prestera på topp och göra bra resultat under en längre tid.
Vi håller tummarna för våra fantastiska sävsjöskyttar och hoppas förstås att vi får se dem på OS i Los Angeles 2028!
Sävsjö Skytteförening erbjuder möjlighet att träna luftgevärsskytte i Skyttepaviljongen (Gamla godsmagasinet) på Västra Järnvägsgatan måndagar kl. 18.00-19.00.